czwartek, 6 grudnia 2012

Kawa

Dobry wieczór,

Czas świąteczny powoli nadchodzi, wieczory są długie i ciemne... To doskonale sprzyja do wypijania większej ilości kawy... oraz pojawienia się weny. :)

Przedstawiam zatem rymowany przepis na ulubioną kawę!


Składniki:
2 łyżeczko kawy JACOBS CRONAT GOLD
2 łyżeczki ulubionego syropu do kawy
150ml mleka 3,2 %
150ml gorącego mleka
kakao do posypania

Na dno shaker’a mleko wlewamy i potrząsając mocno spieniamy.
Chwileczkę małą trzeba zaczekać aż się oddzieli piana od mleka.
W tym czasie kawę więc zaparzamy , do niej syropu trochę dodamy.
Może być toffi, cynamonowy lub amaretto albo rumowy.
Kiedy już mleko gotowe mamy po ściance szklanki kawę wlewamy.
Na wynik długo już nie czekamy i w wkrótce kawy trzy warstwy mamy.
Jasna, ciemniejsza i całkiem biała na pewno będzie Ci smakowała.
A żeby wszystkim się podobało, po wierzchu posyp piankę kakao!